Újpest: Kis Amerika

Séta Budapest egyik legtöbb titkot rejtő kerületében, ahol kiderül, miként vált Újpest zsidó gyarmatból erőtől duzzadó iparvárossá néhány évtized alatt.

“Utolsó pillanatban remek üzleti lehetőség híre ért el Újpestre. A Fővárosi Kereskedelmi és Iparkamara két évvel korábban tizennyolcezer koronáért gyártatott egyedi bútort dísztermébe, melyet azonban alig használtan értékesítettek: az újpestiek lecsaptak a remek lehetőségre, és mindössze kétezer-nyolcszáz koronáért megvették a szinte teljesen új, remek ár-érték arányú berendezést. Ez azonban senkit sem zavart, sőt ellenkezőleg: épp ettől vált Újpest önazonos jelképévé az épület, a presztízs és az üzleti szemlélet ötvözetévé.”

/Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés a körúton túl/

A 19. század végén lüktetni kezdett a város pereme: a fóti Károlyi-birtok elhagyatott részén megalapított „zsidó gyarmat” – így nevezte a helyet Újpest város első polgármestere – néhány évtized alatt Magyarország egyik legnagyobb iparvárosává fejlődött.  Itt egyszerűen minden gyorsabb, nagyobb és harsányabb volt. 

A Hosszúlépés a körúton túl című könyv alapján összeállított sétánkon felfedezzük Budapest nyughatatlan városrészének legszebb épületeit és legizgalmasabb történeteit. Bejárjuk a fejlődő zsidó közösséget szolgáló hatalmas zsinagógát, megismerkedünk Babits Mihály helyi magyartanár viszontagságaival, Szepes Mária bohém gyerekkorával és a várost felvirágoztató, de az utcákat jellegzetes bűzzel elárasztó bőripar történetével. Megismerjük, miként vált a Tungsram világmárkává és mi köze mindennek a magyar cionista mozgalmakhoz. Sőt, arra is fény derül, miként zajlott Magyarország első bankrablása és hogyan nőtt ki a földből szinte pillanatok alatt a korabeli Magyarország legnagyobb községháza. Újpesti sétánkat a városháza lélegzetelállító dísztermében zárjuk.

Mivel a séta során betérünk egy zsinagógába, ezért szeretnénk kérni, hogy ehhez megfelelő öltözetben gyere. A férfiaknak érdemes magukkal hozni egy fejfedőt, a nők pedig vállat és térdet eltakaró ruhában érkezzenek.

Fotó: Soós Bertalan

Kategóriák
Építészeti értékeink Építészeti értékeink | Történelmi séta Történelmi séta | Zsidó örökség Zsidó örökség | Budapest Budapest | Épületbejárás | Magánsétaként is megrendelhető | Könyvséta Könyvséta |
Időtartam
120 perc
Indulás
IV. kerület, Szabadság park (Árpád út és Váci út sarka) (térkép)
Érkezés
Újpesti Városháza, IV. kerület, István út 14. (térkép)
Ár
6 190 Ft

Le ne maradj! Foglalj időpontot!

június 11, vasárnap
Indulás: 09:00
június 18, vasárnap
Indulás: 09:00
július 2, vasárnap
Indulás: 09:00
július 9, vasárnap
Indulás: 09:00
július 30, vasárnap
Indulás: 09:00

Nem találtál megfelelő időpontot?

A(z) email cím megadása kötelező! A(z) email cím nem érvényes email formátum. Kijelentem, hogy elolvastam és elfogadom az Adatkezelési Nyilatkozatot Az Adatkezelési Nyilatkozat elfogadása kötelező!