Csepel: Az alkotás bűvöletében

A világhíres csepeli gyárváros története GLOBUS konzervektől a mexikói operaházon át az ördöggel kötött alkuig

„ A kiegyezés után Budapesten egymás után épültek a hatalmas gyárak, amelyek sorra kiszorultak az egyre nagyvilágibb belvárosból. A gyárosok – az ország leendő leggazdagabb emberei – így találtak rá Csepelre, ahol még volt hely, és olcsó munkaerő. (...) Fény és árnyék, luxus és nyomor: így fejlődött egymás mellett Budapest és a külvárosok világa, ellentétek között, mégis kölcsönös egymásrautaltságban. 

(Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés a körúton túl - részlet) 

Budapest egyik legizgalmasabb titka Csepel. A Nagykörúttól alig tíz perc alatt elérhető egykori gyárvárosban minden az alkotásról szól. Nagyvonalú csarnokok, aprólékosan kidolgozott domborművek, az angol kisvárosi idillt idéző villanegyed, Bauhaus kórház és szecessziós színházterem vár ránk - mégis csak az megy Csepelre, akinek elintéznivalója van ott. Ezen változtat a hosszúlépés.járunk? sétája, ahol keresztbe-kasul bejárjuk Csepelt. Megelevenedik alapítóink második könyvéből, a Hosszúlépés a körúton túlból ismert világ. Megismerjük egy igazi self-made man, az Európa egyik legnagyobb ipari vállalatát felépítő Weiss Manfréd és családja sorsát, de arcot és nevet adunk az üzemeiben robotoló, eddig névtelen tízezrek közül többeknek , akik nélkül sosem épült volna fel Budapest.

Bejárjuk a legendás Weiss Manfréd Művek helyszíneit: a tisztviselők számára épített elegáns villasort, a gyár területén működött kaszinót, a retro CSEPEL MŰVEK feliratot és a gyár pusztulásában is grandiózus tereit, melyeket egykor gótikus katedrálisok mintájára terveztek. Megismerjük a szocialista építészet kiemelkedő alkotásait, és végül feltárul előttünk a Csepeli Munkásotthon szecessziós, a mexikói operaház mintájára épült színházterme is, mely a világhíres filmrendező, Wes Anderson fantáziáját is megragadta - itt az ideje, hogy mi is észrevegyük, milyen kincsek hevernek a lábunk előtt.

Fotó: Soós Bertalan

Szeretnéd, hogy csak ti sétáljatok velünk? Rendeld meg csapatépítő magánprogramként 155 000 Forint + ÁFA összegért, írj nekünk a részletekért ide kattintva!

Kategóriák
Történelmi séta Történelmi séta | Zsidó örökség Zsidó örökség | Budapest Budapest | Magánsétaként is megrendelhető | Építészeti értékeink Építészeti értékeink | Könyvséta Könyvséta | Ipari műemlékek Ipari műemlékek |
Időtartam
160 perc
Indulás
XXI. kerület, Mansfeld Péter utca - Duna-lejáró utca sarok (térkép)
Érkezés
Csepeli Munkásotthon, XXI. kerület Árpád utca 1. (térkép)
Ár
6 190 Ft

Le ne maradj! Foglalj időpontot!

június 11, vasárnap
Indulás: 13:30
június 18, vasárnap
Indulás: 10:00
június 18, vasárnap
Indulás: 15:00
augusztus 6, vasárnap
Indulás: 09:00
augusztus 13, vasárnap
Indulás: 09:00
augusztus 27, vasárnap
Indulás: 16:00

Nem találtál megfelelő időpontot?

A(z) email cím megadása kötelező! A(z) email cím nem érvényes email formátum. Kijelentem, hogy elolvastam és elfogadom az Adatkezelési Nyilatkozatot Az Adatkezelési Nyilatkozat elfogadása kötelező!