Szilágyi Adrienn

Történészként a kutatási területem a 19. századi magyar társadalom-, gazdaság- és családtörténet. 

A történeti kutatások mellett fontos számomra, hogy a tudományos eredményeket minél szélesebb körben elérhetővé tegyük és megtaláljuk azt a formanyelvet, amely közelebb hozhatja a történetelemtudományt. Ez lehet egy kiállítás, egy podcast, egy blogposzt, egy előadás és egy városi séta is.

Ezek mind olyan formák, amelyekben lehetőséget kapunk arra, hogy megmutassuk, hogy a történelem velünk él és mindenkinek van hozzá kapcsolódása, története, tudása. Ilyenkor lehetőségünk van arra is, hogy közösen beszéljünk a városról, a városunkról, amiről van véleményünk, van emlékünk, van gondolatunk. Mindez pedig olyan alap lehet a párbeszéd kialakításához, ami egyre fontosabb a mindennapjainkban.

A Hosszlépés csapatánál 2016 óta dolgozom a sétavezetőként. Néhány séta, ahol már találkozhattunk: Dunakeringő, A Sisi legenda, Bazári brigantik, A szabadság árnyékában (Citadella), A szabadság hajója (Adria-palota), Dél Amerika az erdő szélén (Sorg-villa), Az elfelejtett palota (Lánchíd Palota), Grand Gellért Hotel, Egy szál kötényben (Királyfürdő).  

Életrajz és publikációk: 

https://tti.abtk.hu/tagok/adatlap/aszilagyi

Könyv: 

Az uradalom elvesztése: Nemesi családok a 19. századi Békés megyében. Budapest, 2018. 

http://families.hu/magyar-csaladtortenetek-tanulmanyok-sorozat-elso-kotete/

Interjúk: 

A történelem velünk él: https://ujszo.com/szalon/a-tortenelem-velunk-el

A 19. századi nemességtől a digitális bölcsészetig: https://ujkor.hu/content/interju-szilagyi-adriennel

Szerkesztőség

Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont podcast-sorozata: https://abtk.hu/ismerettar/glossza/adasok

Videótár: 

https://abtk.hu/ismerettar/videotar/1616-szilagyi-adrienn-hodmezovasarhely-mint-a-karolyi-csalad-kozos-kormanyanak-birtokresze

történész

Budapest az együttes érzékelés forgataga: az illatoknak színe, az ízeknek illata, a hangoknak íze, a színeknek hangja van.