Kiss Eszter

1994-ben végeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Zsámbéki Gábor osztályában, ezt követően a Katona társulatához szerződtem.

Öt évet töltöttem amerikai tanulmányúton, melynek során a bloomingtoni Indiana University magyar tanszékén magyar költészeti kurzust tartottam, Chicagóban pedig több színtársulatnál színészként dolgoztam, és a The University of Chicago drámaiskolájában színészmesterséget tanítottam.

2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktori képesítést szereztem, tanulmányaim közben az intézményben magyar színház- és drámatörténetet oktattam.

A magyar irodalommal való kapcsolatom nem csak előadói: szenvedélyem az ezzel való foglalatoskodás, ezért több év kutatómunkájának eredményeit összefoglalva filmrendező társammal, Németh Pákolicz Tamással létrehoztunk egy weboldalt, amelyen magyar és nemzetközi alkotókról és művekről szóló irodalmi kisfilmjeink láthatók folyamatosan gyarapodó kínálattal.

Az ingyenes weboldal itt kereshető fel: www.kalandoor.hu.

A Hosszúlépéssel 2020-tól állok kapcsolatban: vezetek és összeállítok-rendezek sétákat.

(Szerelem és halál Józsefvárosban; Aki versben gyónt – Pilinszky János; Ajtónyitogató – Szabó Magda Debrecene; Sors és sodródás - Pillanatképek Kertész Imre életéből).

Nagyon hasznos és kellemes módja ez a kulturális ismeretek bővítésének, és sétavezetőként óriási örömöt érzek, hogy nyitott, érdeklődő emberekkel találkozhatok, ezért nekem lelkileg és emberileg is sokat ad a sétaszínház!   

a Katona József Színház színművésze

Az SZFE-n végeztem 1994-ben Zsámbéki Gábor osztályában, azóta a budapesti Katona József Színház tagja vagyok.