Kériné Ódor Orsolya

Magyarország egyik legszebb barokk kastélyában, a keszthelyi Festetics kastélyban, valamint annak felbecsülhetetlen értékű könyvtári gyűjteményében, a Helikon Könyvtárban dolgozom.

Szinte minden nap kezembe kerül néhány olyan könyv, amely fizikai és szellemi valójában is le tud nyűgözni! Szeretem ezt a könyvtárat; érzem az illatát, érzem az ízét.

Mottóm egy XV-XVI. századi ismeretlen francia szerzőtől származó gondolatsor. Nagyon fontos számomra, előadásaimat, vezetéseimet is mindig ezekkel a sorokkal szoktam kezdeni:
„A könyv a lélek világossága, a test tükre, megtanít az erényre, és elűzi a bűnt, ő a bölcsek koronája, az utazó kísérője, a beteg vigasztalója, az ékesszólás illatdoboza, ha hívják jön, mindig készenlétben van,

mindig előzékeny; ha megkérdezed, rögtön válaszol, megvilágítja a homályosat, balszerencsében megsegít, jószerencsében mérsékletre oktat.”

Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai, a virtuális világ generációi is tisztában legyenek azzal, hogy a digitális eszközök használatán túl is van élet. Természetesen itt én elsősorban még mindig a kézbe vehető és lapozható könyvtári dokumentumok fontosságára fektetem a legnagyobb hangsúlyt!

A könyvtárosi teendők mellett kutatom és előadásokat is tartok a magyar arisztokrácia történetével kapcsolatosan; elsősorban a feleségek, leányok szemszögéből. Írásaim jelentek meg velük kapcsolatosan különböző napi-, illetve hetilapokban is.

A média is sok esetben „megtalált” már (M1, TV2, helyi televízió stb.). A velük történt találkozások alkalmával elsősorban könyvtárunk bemutatásával, történetével próbáltam és próbálom felkelteni a nézőközönség figyelmét és érdeklődését e páratlan gyűjtemény iránt!

Melyik programon találkozhatsz Orsolyával?

tanár, könyvtár-informatikus

Szinte minden nap kezembe kerül néhány olyan könyv, amely fizikai és szellemi valójában is le tud nyűgözni! Szeretem ezt a könyvtárat; érzem az illatát, érzem az ízét.