A Hosszúlépés a körúton túlról írták

Kietlen helyszínekbe lehel újra életet, összekapcsolja a jelent a múlttal, gyönyörű képekkel - de először otthon érdemes olvasni. A Hosszúlépés a körúton túl kritikái.

Kritikák a Hosszúlépés a körúton túlról

A külvárosokba kalauzol és közben kietlen helyszínekbe lehel újra életet Koniorczyk Borbála és Merker Dávid második könyve, a Hosszúlépés a körúton túl, amelyet a nappali kényelmében is ugyanolyan élvezetes – ha nem élvezetesebb – bejárni, mint biciklin vagy gyalog. (...) Az érzékletes leírásoknak köszönhetően, amelyeket az itt tanító Babits Mihálytól vagy éppen Kertész Imrétől vett idézetek tesznek színesebbé, az orrunkban érezzük a korabeli Újpest porát és bűzét, amely elárasztotta a zsidó iparosok és kereskedők alapította, főként bőriparáról ismert települést. 

A budapesti körúton túl nem csak élet van, hanem történelem is Oláh Krisztina, hvg.hu

Az egyszerű szemlélőnek a város szövetét az épületek jelentik, de a falak és terek mit sem érnek a hozzájuk kapcsolódó sztorik nélkül egy urbanistának, nem beszélve arról az esetekről, amikor csak a sztorik maradnak, kőfalak pedig nem. 

A halászlékirálytól az első pornómoziig – belső utazás Budapest Kis-Amerikájába Fehér János, Telex  

A végeredmény olyan, mint maga Budapest: színes, izgalmas, olykor kifejezetten drámai, de mindenféleképp kissé keserédes.

Újpest szaga és a csöngetős mozik Terján Nóra, Magyar Nemzet

A Hosszúlépés a körúton túl Újpesten, Józsefvároson, az ostrom alatt álló Budán és Dél-Pesten viszi végig az olvasót, szórakoztató, megindító és néha egészen reménytelen történeteken keresztül. Ez a könyv egy kicsit más, a Hosszúlépés Budapesten sokkal kalandosabb, izgalmasabb arcát mutatta a városnak, most jobban látszik a sötétebb oldala, a fájdalmas emlékek, a kilátástalanság – és valahogy mégis könnyebb kapcsolódni hozzá.

Budapest, ahogy még sosem láttam Kormos Lili, Jelen

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid a Hosszúlépés könyvsorozat második részében Újpest, Józsefváros, a Hegyvidék és Dél-Pest múlt századi titkairól mesél úgy, hogy bár az ehhez hasonló sok fényképes albumok általában szakaszos olvasásra kínálják magukat, ez esetben nagy a csábítás az egy szuszra való forgatásra. Ez pedig a jó értelemben könnyed, filmszerűen pörgő tálalásnak köszönhető.

Pikáns mozi a Tisza Kálmán téren Farkas Anita, Mandiner

Az épületek történetében elmélyedve pedig tragikus sorsok, szerelmek és üstökösszerű karrierek elevenednek meg: a Hosszúlépés a körúton túl ismert és kevésbé ismert emberek, kis és nagypolgárok, munkások, színészek és Magyarország első bankrablóinak sztorijain keresztül visz közelebb ahhoz, hogy megértsük az elmúlt évek, vagy akár a ma folyamatait és azt, miért vagyunk mi budapestiek sokféleségünkben is együtt olyanok, amilyenek.

Mindent tudsz Budapest és lakóinak történetéről? Balázs Barbara, Nők Lapja

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid kötete ismét tovább árnyalja a Budapestről alkotott képünket, és a kötetből az is kiderül, hogy vajon tényleg Heltai Jenő találta-e fel a mozi elnevezését, vagy mi a közös Csepelben és egy mexikói operaházban. Mindemellett a könyvre akár színes albumként is tekinthetünk, hiszen az izgalmas történetek mellett gyönyörű képek elevenítik meg előttünk a várost.  

Ottlik Géza is napijegyet váltott a Sziget Fesztivál elődjére – Hosszúlépés-séta a körúton túl Simon Eszter, Könyves Magazin

Nézz bele - mozgóképek a Hosszúlépés a körúton túlról

Hallgass bele - beszélgetések a Hosszúlépés Budapestenről