A sétákra csak érvényes BPES bérlettel vagy napijeggyel lehet regisztrálni a lap alján.

1, ,2 ,3, 4 – a nagy metróséta

A föld alatti világ akkor is egy kicsit titokzatos, ha minden nap járunk benne. A metró ma már a nagyvárosi közlekedés nélkülözhetetlen része. Így volt ez száz éve is? Miért épült Budapesten a kontinens első földalatti vasútja? Milyen tervek készültek a metróhálózat kiépítésére? Hány évig épültek a metróvonalaink? Nézzük meg együtt a legérdekesebb állomásokat, ismerkedjünk meg néhány titokkal, nézzünk meg belülről egy százévesnél öregebb metrókocsit, közben menjünk át a semmi felett átívelő hídon, és próbáljunk megfejteni egy portugál és magyar szavakból létrehozott műalkotást!

A könnyen teljesíthető séta mind a négy budapesti metróvonalat érinti és áttekintést ad a vonalak építéséről, történetéről.

A sétán legyen nálad érvényes BKV-bérleted vagy egy tömbjegy, hiszen a túra során az egyes állomásokat a föld alatt és a föld felett is meglátogatjuk.

Bűnös Budapest

Sétánk nem csak a „bűnös városban” történt helyszínekről, gyilkosokról és kurtizánokról szól, hanem legalább ennyire az erkölcsről, bűnfelfogásról, egy elejtett tárca csendes zsebre dugásáról – tehát úgy általában rólunk, emberekről."

Hollywood Budapesten

Vajon milyennek látták a hírességek fővárosunkat? Freddie Mercury például meg akarta venni és lakhatóvá alakítani a Parlamentet 1986-os látogatásakor, Woody Allen pedig Európa legszebbjének kiáltotta ki az Operaházat (igaz, filmjében az 1812-es Szentpétervári Opera helyére ugrik be az Andrássy úti épület). Miért válik be fővárosunk romos Kelet-Berlinnek éppúgy, mint ragyogó Párizsnak?

A sétán bejárjuk a várost a hidegháborús kulisszáktól a felhőkarcolókig, és közben megtudjuk, hogyan hódította meg Budapest észrevétlenül a hollywoodi filmvásznat. A házfalak mellett gulyáslevesről elejtett magyar szavakkal, és a filmtörténet leghíresebb vámpírjával, az egyetlen magyarral is megismerkedünk, akinek csillaga van a Hollywoodi Hírességek sétányán.

Pink Budapest

Kíváncsi vagy Budapest LMBTQ múltjára? Érdekel, hol zajlott közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején a fővárosban? A Háttér Társaság és a Hosszúlépés. Járunk? sétája Budapest belvárosának ismerős helyszíneit mutatja be, melyekről sokszor nem is gondolnánk, hogy LMBTQ személyiséghez vagy eseményhez kötődnek.

A sétán legyen nálad érvényes BKV-bérleted vagy egy tömbjegy.

Restaurátor túra

Egy különleges és egyszeri alkalom, ahol testközelből veheted szemügyre, amint a festmények újjászületnek. Vagy éppenhogy régi fényükben ragyognak újra? Honnan tudjuk, hogy nézett ki eredetileg egy megrongálódott festmény? Milyen technikákat alkalmaznak most és mi az a tudás, amit semmilyen tudományos módszer nem helyettesíthet egy restaurátor munkájában? A túrát Gippert László főrestaurátor vezeti.

Ajánlat

Ajándékozz sétajegyet!

Válaszd rugalmasan beváltható sétajegyünket, amellyel másfél éven belül te, vagy akinek ajándékba szánod, bármely sétánkra jelentkezhettek.

Sétajegy vásárlása

Légy naprakész

Következő programok

Bauhaus fordulat

jan.27. szombat
ind: 10:00
Részletek

A legnagyobb ünnep

jan.27. szombat
ind: 10:00
Részletek

A szabadság árnyékában

jan.27. szombat
ind: 10:00
Részletek

Lisztománia

jan.27. szombat
ind: 11:00
Részletek