Hosszúlépés a Budapest Essentials-ön

A sétákra csak érvényes BPES bérlettel vagy napijeggyel lehet regisztrálni a lap alján.

1, ,2 ,3, 4 – a nagy metróséta

A föld alatti világ akkor is egy kicsit titokzatos, ha minden nap járunk benne. A metró ma már a nagyvárosi közlekedés nélkülözhetetlen része. Így volt ez száz éve is? Miért épült Budapesten a kontinens első földalatti vasútja? Milyen tervek készültek a metróhálózat kiépítésére? Hány évig épültek a metróvonalaink? Nézzük meg együtt a legérdekesebb állomásokat, ismerkedjünk meg néhány titokkal, nézzünk meg belülről egy százévesnél öregebb metrókocsit, közben menjünk át a semmi felett átívelő hídon, és próbáljunk megfejteni egy portugál és magyar szavakból létrehozott műalkotást!

A könnyen teljesíthető séta mind a négy budapesti metróvonalat érinti és áttekintést ad a vonalak építéséről, történetéről.

A sétán legyen nálad érvényes BKV-bérleted vagy egy tömbjegy, hiszen a túra során az egyes állomásokat a föld alatt és a föld felett is meglátogatjuk.

Bűnös Budapest

Sétánk nem csak a „bűnös városban” történt helyszínekről, gyilkosokról és kurtizánokról szól, hanem legalább ennyire az erkölcsről, bűnfelfogásról, egy elejtett tárca csendes zsebre dugásáról – tehát úgy általában rólunk, emberekről."

Hollywood Budapesten

Vajon milyennek látták a hírességek fővárosunkat? Freddie Mercury például meg akarta venni és lakhatóvá alakítani a Parlamentet 1986-os látogatásakor, Woody Allen pedig Európa legszebbjének kiáltotta ki az Operaházat (igaz, filmjében az 1812-es Szentpétervári Opera helyére ugrik be az Andrássy úti épület). Miért válik be fővárosunk romos Kelet-Berlinnek éppúgy, mint ragyogó Párizsnak?

A sétán bejárjuk a várost a hidegháborús kulisszáktól a felhőkarcolókig, és közben megtudjuk, hogyan hódította meg Budapest észrevétlenül a hollywoodi filmvásznat. A házfalak mellett gulyáslevesről elejtett magyar szavakkal, és a filmtörténet leghíresebb vámpírjával, az egyetlen magyarral is megismerkedünk, akinek csillaga van a Hollywoodi Hírességek sétányán.

Pink Budapest

Kíváncsi vagy Budapest LMBTQ múltjára? Érdekel, hol zajlott közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején a fővárosban? A Háttér Társaság és a Hosszúlépés. Járunk? sétája Budapest belvárosának ismerős helyszíneit mutatja be, melyekről sokszor nem is gondolnánk, hogy LMBTQ személyiséghez vagy eseményhez kötődnek.

A sétán legyen nálad érvényes BKV-bérleted vagy egy tömbjegy.

Restaurátor túra

Egy különleges és egyszeri alkalom, ahol testközelből veheted szemügyre, amint a festmények újjászületnek. Vagy éppenhogy régi fényükben ragyognak újra? Honnan tudjuk, hogy nézett ki eredetileg egy megrongálódott festmény? Milyen technikákat alkalmaznak most és mi az a tudás, amit semmilyen tudományos módszer nem helyettesíthet egy restaurátor munkájában? A túrát Gippert László főrestaurátor vezeti.