Magazin

Az étterem, amit világszerte ismernek, és a palacsinta, amit már legalább egyszer biztosan mindenki megkóstolt. A Gundel azonban jóval több ennél: a viharos huszadik századi történelem szemtanúja a Városliget szélén, ami megkérdőjelezhetetlen eleganciájával átvészelte a történelem viharait, és a mai napig elkápráztatja a vendégeket.

Az egyetemi évek a szabadság, a tudásvágy és a folyamatos impulzusok miatt rendkívül meghatározó időszak, ha pedig mindezt egy modern, technikailag jól felszerelt és inspiráló közegben töltheted, akkor nyert ügyed van. A MOME pontosan ilyen lett: nyugati színvonalú épületek, elképesztő építészeti megoldások és közösségteremtő környezet. Ez az a kampusz, ahol biztosan megjön a kedved újra beülni az iskolapadba.

Annak ellenére, hogy a hét szinte minden napján tömegközlekedünk, a történetéről mégis keveset tudunk, sőt rengeteg apróságot nem is veszünk észre az állomásokon, pedig szinte kibökik a szemünket. Abban, hogy kicsit megálljunk és meglássuk a mögöttes tartalmat, a Hosszúlépés túrája a 1, 2, 3, 4 - a nagy metróséta segít nekünk. Grosschmid Péter vezetésével bejárhatjuk a metróhálózat legfontosabb állomásait és megismerhetjük a metróvonalak majd 150 éves történetét.

15 méter magas és 3 méter széles falak, 3 szint, 128 helyiség, mindez 220 méteren elterülve 130 méterrel a főváros felett. Ez a Citadella, amit sokan - még budapestiként se - ismernek részletekbe menően, belülről meg főként nem láttak. Lehet, a Gellért-hegyről a fővárosra nyíló lélegzetelállító kilátás olyannyira elvonja a figyelmet, hogy fel se tesszük azt a kérdést, mi lehet a története a hegy tetején álló épületnek. Pedig bőven van mit megtudni az 1854-ben épített erődítményről.

Kétség sem fér hozzá, hogy a Hosszúlépés minden egyes sétáján Budapest újabb és újabb rejtett titkai tárulnak fel - minden alkalommal izgalmas és eltemetett történetek kerülnek előtérbe. Épp ezért nagyon nehéz lenne kiemelni egyetlen sétát kedvencként. Az viszont számomra már nem kérdés, hogy azok a túrák, ahol valamilyen érzékeny téma, társadalmi jelenség vagy kérdéskör kerül elő, nálam messze viszik a prímet.

A Láthatatlan szépség című séta az általános tévhiteket és tabukat dolgozza fel a látássérültek történetétől kezdve egészen a vakok hétköznapi életét érintő kérdésekig.