Magazin

Az V. kerület igazi krimitörténeteket rejt magában: a dualizmus korából ránk maradt bűnesetek némelyike egy horrorsztorit is felülmúl. A főváros kacskaringós, eldugott utcái és régi épületei a bűnözés, a gyilkosságok, a feketekereskedelem és a prostitúció színterei voltak már 150 évvel ezelőtt is.

A Filmarchívum a tavalyi évhez hasonlóan idén is ingyenesen elérhetővé tett rengeteg filmet a karácsonyi időszakban december 21 és január 4 között. Összegyűjtöttem a Budapestről szóló filmeket, hogy ne vesszenek el a többi -szintén nagyon jó- film között.

„Abigél több száz éve áll itt; nem tudom, miért hívjuk Abigélnek. Mindig így hívták, mióta a Matula Matula. Valaki valamikor így nevezte el. (…) szép neoklasszikus alkotás a tizennyolcadik század végéről, olyan a ruhája, mint Madame Récamier-nak, a korsója is görög korsó. Abigél empire lány.” (Szabó Magda: Abigél)

Mármint nem amelyik az erdőben brummog, hanem a páncélszekrény, kassza, amit a szlengben, tolvajnyelvben mackónak hívnak. Nagy és nehéz? Nehéz vele elbánni? Mély hangon szól, ha megütöd? Mi a története az egyik legismertebb tolvajnyelvi szónak?

Gondosan komponált homlokzat, kis hibával: Hogyan került egy női szoborra egy bajszos, kopasz férfi feje?

Az online vásárlással rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, ráadásul sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy eredeti ajándékot találj szeretteidnek.