Rózsahegyi Márton

Csillagászati és tudománykommunikációs szakértő

Több száz sikeres csillagászati bemutatóval a hátam mögött igazán jó érzés, hogy a mai napig beleborzongok a távcső kupolában vagy előadóteremben beszélgetve, milyen izgalmas a világ és igazán örülök ha ezt az érzést másnak is sikerül átadni.

Szüleim kíváncsi gyereknek neveltek, a minket körülvevő világ és annak működésére kapott válaszok már kiskorom óta örömet okoznak (és újabb kérdésekkel mások nyúzására sarkallnak). Már a játszótéren egy homokszemet  közelről figyelve hosszú perceken keresztül gondolkoztam, lehetséges lenne-e, hogy a homokszem is hasonló mint a bolygónk, és azon is vannak-e homokszemek, és így tovább... 

Általános iskolában még csak az töltött el izgalommal, hogy vajon miért táncolnak színes fényben a horizont közeli csillagok és miért iszonyat nagyméretű a Hold amikor felkel, középiskolásan már rendszeresen bemutatókkal aktív tagja voltam a Magyar Csillagászati Egyesületnek, majd egyre több eseményen szervezőként vettem részt, segítve a távcsöves előadásokat, a hazai csillagvizsgálók eseményeit.

Éppúgy szeretem derült időben naptávcsővel megfigyelni a napkitöréseket vagy a Nap foltjait és felszíni "grízes" részleteit mint éjjel távcsővégre kapni a Holdat, bolygókat, vagy a Jupiter holdjainak pár óra alatti elmozdulását vagy izgalmas, különböző alakú galaxisokat felkeresni, halvány gázködökben zsibbadásig keresni a részleteket.
 

Ezeken a programokon találkozhatsz velem