Kovács Tamás György

tájépítész

Minden lépéssel még jobban magaménak érzem a várost.

Nagymamám sokszor bevitt egy házba, ahol lehetett látni a régi városfalat. Szerintem ott kezdődött. Amikor csak lehet, járom a várost, próbálom megismerni az utcákat, házakat. Ha van időm, akkor összevissza sétálok és bemegyek minden nyitott kapun. Így lehet eljutni a legérdekesebb helyekre. Pedig ez a város akkor is izgalmas, ha csak a mindennapi útvonalait járja be az ember. Csak figyelni kell. És figyelni sétálva lehet a legjobban.

 

Miért sétáljunk?

Sétálni egyedül is jó, de társaságban, beszélgetve talán még jobb. Minden lépéssel még jobban magaménak érzem a várost. Már nem csak hunyorogva értem a Kálvin téri mozaikot, tudom mitől különleges a sarki kis étterem, ismerem az utcát, ahol sosem parkolnak autók, érzem a kovácsműhely illatát a Nemzeti Múzeum mellett.

A városi séta szerintem egy nagyon jó műfaj. Izgalmas és néha szokatlan témák, rejtett értékek, titkos történetek, érdekes környezet. Egy jól sikerült séta szemléletet formál, túlmutatva a saját, időben és térben is szűkre szabott keretein. Megmutatja, hogy hogyan lehet és kell magunktól észrevenni a város gazdagságát, hogyan lehet felemelt fejjel sétálni, és élvezni Budapestet.

 

Melyik városi sétákon találkozhatunk?

 

Amikor éppen nem sétát vezetek, a Hosszúlépés tartalomfejlesztési vezetőjeként dolgozom. Ha írni szeretnél nekem, itt érsz el: tamas@hosszulepes.org

Ezeken a programokon találkozhatsz velem

1, 2, 3, 4 - a nagy metróséta

Budapest 20. századi történelmét metróvonalaink élő kiállításként őrzik. Sétánkon elmeséljük a metrók építésének fordulatos történeteit.

A szabadság árnyékában

Kizárólag velünk fedezheted fel Budapest egyik legkülönlegesebb helyszínét, a Citadella föld alatti két szintjét!

A szocializmus Otthona

Kinyitjuk a Rákóczi úti Otthon Áruházat, hogy beléphessünk a Kádár-korszak lakásainak és áruházainak kalandos világába.

Az alvó sziget

Sétánkon felidézzük a Népsziget és környékének történetét, miközben arról is szó lesz, hogyan telhetne meg újra élettel a félsziget.

Az éj leple alatt

Köztéri alkotás vagy formába öntött emlékezet? Körbejárjuk, miért vált Budapest a XX. század viharában a szoborbontások fővárosává.

Budaörs felett az ég

Repüléstörténeti sétánkon bejárjuk a Budaörsi repülőteret, megismerjük a légiirányítók mindennapjait és egy eredeti MALÉV gép fedélzetére is felléphetünk.

Kulisszák mögött

Itt az alkalom, hogy megismerd a kultikus színház múltját és jelenét. Élj a lehetőséggel és kukkantsunk be együtt a színfalak mögé!

Őfelsége bankára voltam

Most először bejárható a Hazai Banknak épült, később bő fél évszázadig a Brit Nagykövetségnek helyet adó belvárosi palota.

Tetőtől a kazánházig

Mi történhet egy iskola falai között és falaival majd’ száz év alatt? Mit látott az épület a nyilas terror véres napjai alatt? Barangolás a Radnóti Gimnázium történetében.