Kiss Áron Keve

Csillagászati és tudománykommunikációs szakértő

A Magyar Csillagászat Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként a csillagos égbolt nagyságának és az égitestek szépségének élményét szeretném megosztani minden, a világegyetem felé nyitott emberrel.

Kisgyerekkorom óta érdekel a csillagászat, első osztály végén már a Nap tömegét próbáltam kiszámolni papíron. Középiskolásan tízemeletes házunk tetejéről hosszú éjszakákon át vadásztam a változócsillagokat és kitartóan rajzoltam a Marsot, a Vénuszt és a Merkúrt.

Az egyetemen biológusként végezve, majd doktorálva a legszuperebb mikroszkópok segítségével fejtegettem az egysejtűek életét. Ekkor kötöttem életfogytig tartó szerelmet a mikroszkópos világgal is.

Amatőrcsillagászként először nyári táborokban, majd erdei iskolákban és városi járdacsillagászati bemutatókon igyekeztem megmutatni az égitestek szépségét az érdeklődőknek. 2012 óta a Magyar Csillagászati Egyesület Bolygók szakcsoportját vezetem, és szervezem az Egyesület Ifjúsági Csillagásztáborait.

Az égbolt csodái közül a bolygók állnak a legközelebb a szívemhez: Szeretetem átadottan, akár egy teljes órán át nézni és rajzolni a Merkúr apró medencéit, a Mars szürkéskék tengereit, a Szaturnusz gyűrűjének réseit vagy a Neptunusz halványan derengő felhőfoltjait. Nagy élvezettel gyönyörködöm a tűéles és kiváló leképezésű optikák nyújtotta látványban és képesztétikában.

A Magyar Csillagászat Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként a csillagos égbolt nagyságának és az égitestek szépségének élményét szeretném megosztani minden, a világegyetem felé nyitott emberrel. Bepillantást adni abba a lenyűgöző égi világba, ami nekem is olyan sokat jelent.